Bazı kaynaklara göre 10 bin bazı kaynaklara göre 12 bin yıllık geçmişi olan siyez buğdayı
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Hititliler bu buğdaya “zız” demiş., zamanla adı “siyez”e dönüşmüş. Anadolu’da ‘Kaplıca Buğdayı’
ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu’nun yanı sıra Filistin ve Irak’da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
14 Kromozomlu genetiği bozulmamış bu buğday çeşidi, einkorn, kaplıca, kavılca veya gernik isimleriyle de tanınıyor.Ülkemizde Kastamonu’da yoğunlukla yetiştirilen siyez buğdayının sağlık açısından faydaları saymakla bitmez.
Şöyle ki ekmek tüketimine karşıtlığı ile bilinen Prof Dr.Canan Karatay’ın özellikle tüketilmesini istediği Siyez Ekmeği hakkında görüşleri ise şöyle;
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan KARATAY, siyez üzerine söyleşi gerçekleştirdi ve katılımcıların sorularını cevapladı. Karatay, konuşmasında;
“Ben Amerika’da 12 yıl çalıştım. O sıralarda bir kalp Profesörü olarak araştırmalar yapıyorum küçük bir kitap aldım orada bütün tahıllar anlatılıyordu. Amerikan kitabında Dünya’nın en sağlıklı buğdayının siyez olduğu yazıyordu. Ama siyezin Kastamonu’da veya Türkiye’de olduğu yazmıyordu. Buna çok sinirlenmiştim. Bütün Dünya’da 12 bin yıldan beri ata tohumu artık eksiliyor ve artık bunlar altın değerinde.”
Siyezin Faydaları Saymakla Bitmiyor.
Siyez Ekmeğinin Önemi
Siyez Ekmeği yüksek protein içeriği ile özellikle metabolizmayı hızlandırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.Hazımsızlık sorunu yaşayanlar ve mide rahatsızlığı ,şişkinlik problemi olanlara tavsiye edilir.
Yüksek lif ve posa içermesi dolayısıyla bu tür şikayetleri olanlarda etkisini hızlıca hissettirir.
Kolon kanseri gibi farklı bir çok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Yoğun B vitamini içermesinden dolayı sinir ve sindirim sistemine katkı sağlar
Folik asit içeriğinin yüksek olması dolayısıyla gebe kalmak isteyenlerde,gebe adaylarında ve hamilelerde kullanımı oldukça faydalıdır.Anne sütünü arttırır.
Anne sütü az olanlarda siyez buğdayı içeren ürünler özellikle tavsiye edilmektedir.
Göz sağlığı açısından çok önemli olan lutein içeren siyez buğdayı göz sağlığına da faydası bulunmaktadır.
Radyasyona dayanıklı olması ise en önemli özelliği arasında gösteriliyor
Uzmanlar Siyez Buğdayına Sahip Çıkalım ve Yaygınlaştıralım istiyor.
Prof.Dr. Canan Karatay, ülkede ekmek devrimi olması taraftarı… “Ben siyez buğdayının kullanılması ve desteklenmesi şarttır diyorum. Modern buğdayın sağlığa zararlı olduğunu açıklıyorum. Bunları kitaplarımda anlatıyorum. Amerika’daki yayınlarda da en sağlıklı buğday, kromozomu değiştirilmemiş olan siyez buğdayıdır denirken, ülkemizde çıkan bu eski buğday altın değerindedir, haberimiz bile yok!” diyor.
Ünlü Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr.Ender Saraç’da destekliyor.
Karatay etkisini beslenme ve diyet uzmanı Dr. Ender Saraç takip ediyor. Dr. Saraç, “Siyez ekmeği genetiği ile oynanmamış ve aynı zamanda da vücutta alerji açısından riski düşük, besin değeri ve vitamin değeri çok yüksek. Siyez buğdayından elde edilen bir ekmek. Aslında buradan başlayarak tüm Türkiye’ye bir kıvılcım gibi yayılmasını diliyorum” diyor.
Slow Food Hareketi Tarafından Siyez Türkiye’nin ilk presidiumu oluyor.
Siyez, İtalya menşeli Slow Food hareketi tarafından presidium ürün sertifikasıyla taçlandırıldı. Slow Food organizasyonu ayaküstü yemek alışkanlığına fastfood karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket olarak tanımlanıyor. Peki presidium ürün ne demek? Presidium olarak onaylanan bir ürün Slow Food’un tasarladığı paket ve etiketle, dünya pazarına çıkabiliyor. En önemli avantajı presidium üreticilerinin bir araya gelerek, bu tohuma, bu zanaata, biyoçeşitliliğe ait bir ortak bir çalışma yürütmesi. Sahip olunan değeri korumayı ve devam ettirmeyi vaat eden bir söz veriliyor.
Siyez Nereden Alınır. Siyezta Siyez Ürünlerinin Önemi
Siyez Buğdayı ve Siyez ekmeğinin uzmanlarca tavsiye edildiği günümüzde bu ürünleri güvenilir bir şekilde tedarik etmek büyük önem kazandı.
Siyezta olarak uzun yıllardır siyez buğdayından özenle üretilmiş siyez ununu tüm ürünlerimizde kullanmaktayız. Tarihi Siyez Lezzeti sloganı ile bu köklü kültüre ve antik mirasımıza sahip çıkarak onun toplumumuz tarafından yaygın bir şekilde kullanılmasını istemekteyiz bu nedenle ürünlerimizin online satış sitesini oluşturarak ,uygun fiyatlı şekilde siyez unu,siyez ekmeği,siyez eriştesi,siyez tarhana, siyez bulguru ve siyez mantısı üretimlerimizi Türkiye’nin her yerine gönderimini büyük titizlikle yapıyoruz.
Siyezta ürünlerinde ürünün doğası gereği katkı maddesi kullanmadan hazırlanıp özel ambalajları ile size fırınlanmış şekilde kargolanır.
Kapıda Ödeme,Kredi Kartı ve Havale seçenekleri ile
Siyez Ekmeği ve Siyezta Siyez Ürünlerini Denemek için Hemen Al
Siyezta Sipariş Hattı
0850 303 45 54